Wat begon als een creatief experiment om 1,3 kilo oud brood te redden van de afvalbak, is uitgegroeid tot een van de meest geliefde desserts bij ons in de zaak: de wentelteefjescake. En eerlijk? We hadden dit zelf ook niet helemaal zien aankomen. 😄
Een cake geboren uit verspilling
Zoals je in onze eerdere blog over de cake van oud brood kon lezen, ontstond dit gerecht op een dag dat we simpelweg te veel oud brood hadden liggen. Omdat we op dat moment al genoeg crumbles van brood maakten (denk: groene kruiden, tomaat), wilde ik iets anders proberen. Het resultaat: een luchtige, zoete cake met de smaak en geur van versgebakken wentelteefjes.
Gemaakt met plantaardige room, eieren, een goede scheut karamelsiroop en wat liefde – dat was het recept. En het sloeg in als een bom.

Iedereen wil ‘m weer maken
Na de eerste keer werd al snel duidelijk: dit moest een blijvertje worden. Collega’s begonnen bewust het oude brood apart te houden. De cake werd opnieuw gemaakt. En nog een keer. En elke keer weer met evenveel enthousiasme ontvangen – zowel in de keuken als onder de gasten
Wat begon als een ‘buiten de kaart’ dessert voor €8,50 met een bolletje ijs en geconfijte citrus, werd al snel een favoriet onder gasten. In de eerste week verkochten we meer dan 40 porties. Inmiddels zijn we een paar weken verder, en de cake is niet meer weg te denken uit onze keuken.
In juni op de kaart!
Met trots kunnen we nu zeggen: de wentelteefjescake krijgt een vaste plek op onze nieuwe menukaart die in juni ingaat. Geen tijdelijk experiment meer, maar een echt gerecht dat symbool staat voor circulair denken in de keuken. Van restproduct naar menutopper – zo hoort het.


Wat we hiervan leren
Duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms begint het gewoon met een restje brood en een idee. Door open te staan voor creativiteit en buiten de standaardoplossingen te denken, creëer je gerechten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook commercieel werken.
Deze cake laat zien dat circulair koken niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je portemonnee én je reputatie.
Dus: kijk eens in je eigen keuken. Wat ligt er nog te wachten op een tweede leven?
Heb je de originele blog over dit dessert nog niet gelezen? Check 'm hier: Cake van Oud Brood: Van Afval naar Winst
Reactie plaatsen
Reacties