Van oude tomaten naar heerlijke tomaten gel

Gepubliceerd op 26 maart 2025 om 13:47

Als chef probeer ik altijd manieren te vinden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd onze gasten te verrassen met creatieve gerechten. Laatst kwam ik op een idee dat perfect past binnen deze filosofie. Op mijn werk lagen een paar oude, rimpelige tomaten in de koeling die eigenlijk niet meer goed genoeg waren voor de standaard gerechten. In plaats van ze weg te gooien, besloot ik ze om te toveren tot een verrassende tomatengel die nu een heerlijke aanvulling is op onze burrata.

 

tomaten

Het mooie van koken op deze manier is dat je niet alleen een smakelijk en visueel aantrekkelijk component creëert, maar ook bijdraagt aan een duurzamer keukenproces. Tomaten zijn vaak een ingrediënt dat veel mensen snel weggooien zodra ze niet meer perfect zijn. Maar in werkelijkheid zitten er nog zoveel mogelijkheden in die je kunt benutten! Door met technieken zoals geleren te werken, kun je zelfs de oudste ingrediënten nieuw leven inblazen.

De tomatengel die ik maakte is een frisse, intense smaakmaker die onze burrata perfect aanvult. Het idee achter het gebruik van rimpelige tomaten is simpel: deze bevatten nog steeds alle smaken, alleen is de textuur minder ideaal voor het serveren in een salade of als snijdbare schijfjes. Maar door de tomaten te verwerken in een gel, krijgen we niet alleen de volle tomatensmaak, maar voegen we ook een extra laag van verrassende textuur toe aan het gerecht.

 

grote rode tomaten

Het is altijd een kleine overwinning als je op deze manier voedselverspilling voorkomt en tegelijkertijd iets nieuws en spannends creëert voor onze gasten. Het is een herinnering dat zelfs de meest eenvoudige ingrediënten, wanneer ze met aandacht en creativiteit worden behandeld, nieuwe en interessante smaken kunnen opleveren.

Benieuwd naar hoe je deze tomatengel zelf kunt maken? Ik heb het recept beschikbaar gesteld als download, zodat je het ook in je eigen keuken kunt proberen. Het is een geweldige manier om iets extra’s toe te voegen aan je gerechten, zonder dat je nieuwe ingrediënten hoeft aan te schaffen. Zo werk je niet alleen duurzaam, maar creëer je ook een totaal nieuwe ervaring voor je gasten.

Denk er de volgende keer dat je wat oude tomaten ziet liggen eens aan: met een beetje creativiteit kunnen die rimpelige exemplaren de ster van je gerecht worden! Zie ook ons artikel over huisgemaakte tomaten crumble voor meer ideeën over wat je met oude tomaten kan doen!

burrata met tomaten gel en tomaten crumble

Op de foto: De dotjes rode saus is de tomaten gel!
Verder zie je op de foto onze huisgemaakte tomaten crumble, balsamico cherry tomaten, antiboise (onder de burrata) en groene kruiden mayonaise

Hieronder het recept voor de tomaten gel. Hij is downloadbaar & printbaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.